Majoitus Hetta Hiihtomaan läheisyydessä - monipuolinen loma Enontekiöllä

Hetta hiihtomaan läheisyydessä sijaitsevat lomamökit tarjoavat mahdollisuuden monipuoliseen lomaan kaudesta riippumatta. Katso miksi mökki kannattaa vuokrata juuri Enontekiöltä.

 
Enontekiö
Lappi
4+4 Vuodepaikkaa
80 m2
 
Enontekiö
Lappi
2+4 Vuodepaikkaa
36 m2
 
Enontekiö
Lappi
6+4 Vuodepaikkaa
200 m2
 
Enontekiö
Lappi
2+4 Vuodepaikkaa
55 m2

Enontekiö ja Suomen korkeimmat tunturit Saana, Halti ja Pyhäkero sijaitsevat Käsivarren Lapissa, Ruotsin ja Norjan rajaseutualueella niin sanotulla Pohjois-Kalotilla. Matkailijalle Enontekiön lomamökit tarjoavatkin erinomaisen mahdollisuuden sekä upeiden arktisten maisemien ihailuun että lähistöllä sijaitsevien Norjan vuonomaisemiin ja Kiirunan erämaa-alueeseen tutustumiseen, joista tarkempaa tietoa löytyy mm. Pohjois-Kalotin matkailuverkostosta.

Alueelta löytyy tuntureitten ja vaarojen lisäksi runsaasti järviä ja jokia, jonka vuoksi Enontekiön mökit houkuttelevat paikalle myös kalastuksesta pitäviä matkailijoita. Ounastunturin maisemissa kalamies pääsee syvemmillekin apajille kesäisin soutuveneellä ja talvikeleillä pilkkimään potkukelkalla. Nämä kulkuvälineet sekä polkupyörän voi Hetasta saada maksuttomasti käyttöönsä.

Hetassa on myös oma - upeilla tunturinäkymillä varustettu hiekkaranta - ja näitä näkymiä voi käydä ihastelemassa lisää retkeilyreiteillä, joille voi saada mukaan maksuttomasti ulkoilukartan. Jotkut reiteistä ovat opastettuja ja/tai merkittyjä. Mökkivuokraus Enontekiöstä mahdollistaa siis varsin monipuolisen loman vieton.

Vuokramökki Hetta ja monipuoliset majoitusmahdollisuudet

Enontekiön alueen vuokrattavat mökit sijaitsevat suhteellisen lyhyen matkan päässä sekä Hetta Hiihtomaasta että Enontekiön keskustasta - Hetasta, jonne matkaa on noin 1,5 km. Lähimmälle maantielle on mökeiltä matkaa vain 100-300 metriä.

Osa Hettan lomamökeistä on rakennettu hiekkapohjaiselle jäkäläkankaalle, missä sääsket eivät viihdy kovinkaan hyvin, mikä lisää matkailijan viihtyvyyttä olennaisesti. Alueen Lomamökit on sijoitettu harvakseltaan Närpistöjoen ja Ounasjärven partaalle - niemeen, jolloin majoittujilla on oma rauha muilta matkailijoiltakin ja esteettömät näkymät järvelle tai tunturille oman mökkinsä ikkunasta. Isommat mökit ovat aivan jokirannassa.

Alueen mökkitarjonnasta jokainen löytää varmasti omaan varustetasoonsa ja matkabudjettiinsa sopivan vaihtoehdon. Majoitus on usein hinnoiteltu henkilömäärän mukaan. Mikäli matkailija mielii enemmän mukavuutta, on Enontekijön alueella myös hotelleja, jossa on täysihoitomahdollisuus. Ja toisaalta, mikäli matkailija haluaa kokea luonnon rauhan konkreettisemmin, on mahdollisuus majoittua myös erämaamökissä.

Hetta mökit Närpistöjoen rannalla

Aivan Närpistöjoen rannalla sijaitseva Hetan lomakylä, tarjoaa matkailijoille niin mökkivuokrausta kuin muitakin majoitusmahdollisuuksia. Lomakylässä on huoneita, suihkulla varustettuja mökkejä, sekä saunallisia hirsihuviloita.

Lisäksi matkailija voi majoittua camping-alueella joen rannalla tai sähköistetyllä asuntovaunu-/ autoalueella. Alueen huoltotiloissa on keittiö, pyykinpesumahdollisuus, suihkut ja WC:t. Rantasaunan ja uima-altaan saa käyttöön erillisestä maksusta.

Hetan hiihtomaahan on lomakylästä 3 km ja lentokentälle 8 km. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston retkeilyreitit alkavat Ounasjärven vastarannalta. Lomakylä on Norjantien (Ruijantien) risteyksestä 200 metriä keskustaan suuntaan.

Enontekiön ja Hetan mökit löydät helposti Mökit.fi:n karttahaulla.

Hotellimajoitus Hetalla

Hotel Hetan Majatalo tarjoaa sekä hotellihuoneita että majatalo-huoneita. Hotellissa on mahdollisuus myös täysihoitoon. Hotellilla on ohjelmatarjontaa, sekä hyvin varustettu kuntosali. Sisäilmakuntoilulle löytyy vaihtoehto käytännössä hotellin pihasta, mistä alkavat retkeily-, hiihto ja vaellusreitit.

Lomalaista palvelee myös minikirjasto, WLAN, yleisötietokone ja tietysti myös matkamuistonurkkaus tuliaisia varten. Perheen pienimpien peleille ja leluille on varattu oma alueensa. Hotellilla voi lisäksi saunoa sekä viettää aikaa kodalla tai grillipaikalla, ja paistaa vaikka lättyjä.

Hotellimajoitusta alueella tarjoaa myös Hotelli Jussan Tupa, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Enontekiöllä. Hotellissa on sisäuima-allas ja á la carte -ravintola, huoneissa on mm. taulu-tv ja puhelin. Majoittujien käytössä on ilmainen Wi-Fi-yhteys. Enontekiön lentokentälle on matkaa 9 km.

Holiday Village Hetan Kota retkeily- ja leirikeskuksesta on 3 km:n päässä Hetan hiihtokeskuksesta. Hetan Kotalla on yksityinen ranta ja näköala Ounasjärvelle. Majoittujille on ilmainen Wi-Fi yleisissä tiloissa.

Huoneet on ilmastoitu, ja niissä on vedenkeitin. Kylpyhuoneet ovat yhteiset muiden kanssa. Mökeissä on omat kylpyhuoneet, sekä minikeittiö, jääkaappi sekä tv.

Lapland Hotel Hetta sijaitsee Ounasjärven rannalla lähellä Enontekiön keskustaa. Näkymät avautuvat hotellista Ounas-Pallastunturin kansallispuistoon päin, ja hotellin lähellä on myös Tunturi-Lapin luonto- ja kulttuurikeskus.

Norjan puolella sijaitseva Kautokeinon saamelaiskylä ja upeat vuonot ovat vain lyhyen retken päässä. Hotelli järjestää moottorikelkka- ja muita safareita kuten husky-safareja sekä hevos- ja poro-rekiajeluja, retkiä lumilinnaan ja -labyrinttiin. Myös mäenlaskuun voi olla mahdollisuus riippuen lumitilanteesta. Hotellissa on 17-metrinen uima-allas yksityissaunoineen.

Hetta Hiihtomaa

Enontekiön alueella sijaitseva Hetta Hiihtomaa (Peuratie 23, Enontekiö) on yksi maamme pohjoisemmista laskettelukeskuksista. Pohjoisen sijaintinsa ansiosta keskuksessa on mahdollista päästä hiihtämään tyypillisesti jo lokakuun lopussa satavien ensilumien aikaan. Talvi ja hiihtokausi kestää Enontekiöllä usein jopa toukokuulle asti. Tästä syystä Enontekiön ja Hetan lomamökit tarjoavat hyvät hiihtomadollisuudet pitkälle kevääseen.

Hiihtomaassa laskettelurinteitä on 3 kpl, joista pisin pisin rinne on 750-metrinen ja korkeuseroa on enimmillään 105 metriä. Kaikki rinteet ovat valaistuja ja lumetettavia, ja rinteiden vaikeusasteet ovat helposta keskivaikeaan. Ensilumilatu kiertää Jyppyrävaaraa, ja se avataan ensimmäisenä pysyvän lumen tultua. Hiihtomaassa on myös pulkkamäki, lumikenkäreittejä, tunturin päällä nuotiolaavu ja näköalakota, jossa voi laittaa tulisijassa evästä -- ja tietysti myös monipuolinen välinevuokraamo, sekä rinnekahvio. Välinevuokraamosta voi vuokrata niin lasketteluvälineitä, kuin lumikengätkin, sukset tunturiin ja murtomaalle, sekä ahkiot pulkkamäkeen.

Tunturi-Lapin luontokeskus sijaitsee lumikenkäreitin varrella.

Alkutalvella on mahdollista hiihdellä vain valaistulla ladulla, jonka pituus on noin 10 km, mutta myöhemmin Pyhäkerollakin, kun lunta on enemmän, eli viimeistään helmikuun puoliin mennessä. Latukarttoja saa Tunturi-Lapin luontokeskus Skierristä tai kartan voi tulostaa itselleen Enontekiön kunnan verkkosivuilta.

Alueelle suuntaavan matkailijan on hyvä muistaa, että tunturissa säätilat voivat yllättää. Tästä syystä matkailijan on hyvä muistaa ottaa mukaan kunnon varusteet, eväitä ja aikaa. Purevan kylmä tuuli ja tuisku voi yllätteän tehdä hiihtämisestä extreme-lajin, jos vielä latukin on umpeutunut äkisti nousevassa tuiskussa.

Alueen monipuolinen latu- ja reittiverkosto

Mökkivuokraus Hetan maisemista tarjoaa matkailijalle myös mahdollisuuden alueen lukuisten ulkoilu- ja latureittien hyödyntämiseen.

Pahtajärven latu, n. 18 km erkanee valaistulta kuntoladulta noin 1,6 km kohdalla, ja latu on luokiteltu keskivaikeaksi alussa, mutta tasoittuu loppua kohden jopa helpoksi. Latu kulkee läheltä Närpistöjokea tai jokirantaa pitkin Ounasjärvelle.

Ladulle pääsee myös Tunturi-Lapin luontokeskus Skierrin pihalta, ja ladulla voi hiihtää sekä vapaalla että perinteisellä tyylillä, kumpaan suuntaan vain.

Pahtajärvi, on pitkä ja kapea rotkojärvi.

Hetta - Pyhäkero -reitti on noin 7 km mittainen, ja sinne pääsee useita latuja pitkin. Pyhäkeron autiotupa sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Kaikki ladut alkavat Ounasjärven ylityksellä, ja helpommat ladut lähtevät Paavontalolta tai Hetan Kodalta. Läntiselle ladulle pääsee myös Hetan keskustasta.

Latuja voi kiertää vapaasti kumpaan suuntaan vain, ja hiihtää voi perinteisellä tai vapaalla tyylillä. Kaikki eri ladut palaavat takaisin Hettaan Ounasjärven kautta. Hetasta Pyhäkerolle johtavat ladut avataan heti kun lunta on tarpeeksi.

Pyhäkeron kahvio on avoinna sesonkiaikoina.

Hetta - Pyhäkero - Sioskuru -reitti on noin 15 km pituinen. Sioskuru sijaitsee myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sinne pääsee Hetasta hiihtämällä ensin Pyhäkeron autiotuvalle. Pyhäkerolta mäntymetsän kautta Koivukuruun, ja kurun jälkeen latu saapuu puuttomalle paljakalle. Matkan puolivälissä Sammalvaaran ladun risteyksen jälkeen laskeudutaan Sioskuruun, jossa on Sioskurun autio- ja varaustupa.

Sioskurun ladulla voi hiihtää molempiin suuntiin ja sille sopii myös vapaa tyyli. Pyhäkerolta eteenpäin latu muuttuu keskivaikeaksi.

Ullajärven noin 20 km pituiselle helpohkolle erämaaladulle, pääsee Ounasjärveltä Pyhäkerolle päin menevää itäisintä latua pitkin, ja Ullajärven latu kääntyy vasemmalle Ounasjärven takana. Latu myötäilee Ullajärveä ja yhtyy Onnasvaaran latuun noin 2,5 km ennen Pyhäkeron kämppää. Mikäli haluaa pidemmän hiihtolenkin, tästä risteyksestä voi jatkaa Onnasvaarojen kautta Sioskurua kohti. Retken pituudeksi tulee tällöin noin 39 km.

Pyhäkero-Onnasvaara -väli on vaikein kohta ladulla.

Erämaaosuudella ei sovi luisteluhiihto, mutta tyyliä voi käyttää tilanteen mukaan. Kiertosuunta on vapaa.

Sammalvaaran kohtalaisen helpon noin 30 km mittaisen erämaaladun voi hiihtää kumpaan suuntaan vain, mutta vain perinteisellä tyylillä. Latua voi hiihtää Hetasta Pyhäkeron kautta ja sieltä edelleen Sioskurulle päin kunnes Sammalvaaran latu siitä erkanee.

Jos lähtee Hetasta, ladulle pääsee läntisintä Pyhäkerolle johtavaa latua pitkin, jolta erkanee Sammalvaaran reitti. Ladulla on yksi nopeampi lasku ennen Postitupajärven laavua. Myös Rautujärven tulentekopaikalla voi viettää tauon.

Tällä reitillä Onnasvaaran latu, joka on noin 38 km, lähtee Hetasta Pyhäkeron autiotuvalle, ja siitä vasemmalle. Latua kiertää koko Pyhäkeron ympäri Onnasvaarojen kautta ja palaa Sioskurun kautta takaisin Hettaan. Tämä latu kannattaa kiertää myötäpäivään ja sillä voi hiihtää sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä.

Pyhäkerolta Savilammen kodalle on vaikea osuus. Osa laskuista on jyrkkiä ja mutkikkaita, lisäksi mäissä kannattaa varoa vastaantulijoita. Kodan jälkeen latu jatkuu Sioskurulle helpossa maastossa.

Tauot voi pitää Pyhäkeron autiotuvalla, Pyhäkeron kahviossa, Savilammen kodalla sekä Sioskurun autio- ja varaustuvalla.

Muut aktiviteetit ja harrastusmahdollisuudet

Frisbeegolfia voi Hiihtomaassa pelata ympäri vuoden. Kesärata on 9-väyläinen ja talvirata 6-väyläinen. Pelaaminen on ilmaista ja rata on auki kaikkina aikoina vuoden jokaisena päivänä.

Talviradalle vuokrataan lumikenkiä Hetta Hiihtomaasta. Frisbeen voit vuokrata luontokeskus Skierristä.

Frisbeegolfissa heitetään muovisia frisbeitä maalikoriin. Se pelaaja, joka on suorittanut radan vähimmällä määrällä heittoja, on voittaja.

Lumikenkävaellus
Hiihtomaan alueella on mahdollista harrastaa lumikenkäilyä syvässäkin lumessa. Jos kuntoa riittää, voit kiivetä vaikka Jyppyrä-vaaran laelle ja ihastella makkaranpaiston ohella upeita maisemia.

Retket tunturiin
Hetasta etelään noin 5,5 km päässä on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston pohjoisin huippu, Pyhäkero, joka nousee Ounasjärven takana 711 metrin korkeuteen. Sen huipulla on pieni tunturijärvi, Pyhäjärvi. Hetta-Pallas vaellusreitin kesäreitti kulkee Pyhäkeron yli ja talvireitti sen länsipuolelta. Pyhäkeron juurella, 7 km:n päässä Ounasjärven rannasta, on Pyhäkeron autiotupa.

Pyhäkeron päivätuvan vieressä aukeaa myös kahvio kevään tullen, missä voi levähtää retken jälkeen kupposen äärellä.

Kansallispuiston pohjoispäässä, Hetan kylän välittömässä läheisyydessä on Jyppyrä-vaara, vanha seitapaikka, noin 400 metriä merenpinnan yläpuolella. Sen laella on näköalakota ja laavupaikka. Sinne on matkaa Tunturi-Lapin luontokeskukselta vain 800m ja kylästä vain 100m.

Enontekiö erämaamökit

Nimensä mukaisesti erämaamökeillä tarkoitetaan kauemmas luonnonrauhaan sijoittuvia mökkejä. Närpistöjoen ja Enontekiön alueella erämaamökkejä löytyy jo reilun parin kilometrin päässä Hetan keskustasta. Alueen kaukaisimmat erämaamökit puolestaan löytyvät lähes 30 kilometrin päästä keskusta-alueesta.

Erämaamökille haluavan matkailijan on hyvä huomioida, että ainoastaan osa erämaamökeistä sijaitsee ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan tien varrella (autolla pääsee pihaan). Osaan mökeistä vuokranantaja järjestää talvisaikaan esimerkiksi moottorikelkkakyydin, jos auton käyttö ei vuodenajasta tai tien kunnosta johtuen ole mahdollista. Erämaamökkiä vuokratessa kannattaakin kiinnittää huomiota myös kuljetukseen liittyviin asioihin.

Retkeily Hettalla

Hetan kylän pohjoispuolella noin 5 km päässä on Pahtajärvi, pitkä ja kapea rotkojärvi, jonne pääsee polkua pitkin. Talvella järven jäällä on hiihtolatu. Pahtajärven upean kalliorotkon kautta matkalla Enontekiön pohjoispuolelle Paljaanselän laelle saakka on hiihtäjällä käytössään hiihtolatuja 20 km matkalta. Valaistuna niistä on 10 km.

Kun tulee tauon paikka, tosi luontoystävä juo mukillisen kuumaa termospullosta eväittensä painikkeeksi vaikka kannon nokassa, itse valitsemalla kaikkein kauneimmalla paikalla. Jos haluaa istua tukevammin, tauon voi viettää myös ladun varrella sijaitsevassa autiotuvassa, laavulla tai tulentekopaikoilla.

Retkille kannattaa varata kunnolla evästä reppuun, ja riittävästi juotavaa, sillä tuntureilla on myös erämaamökkejä, jossa voi yöpyä.

Mikäli luotat suuntavaistoosi, osaat lukea karttaa ja kompassin käyttö on varmaa, Suomen harvimmin asutulla seudulla riittää tutkimista. Merkitsemättömiä polkuja on paljon seikkailijoille ja oman polun kulkijoille. Majoituspalvelujen henkilökunnalta saat lisätietoa ja päiväretkelle mukaan karttoja varmistamaan reitin takaisin oman mökkisi suojiin.

Pöyrisjärven ja Kalmankaltion seuduilla sekä Hetan lähellä Ullatievoilla on laajoja tutustumisen arvoisia, Enontekiön alueelle tyypillisiä hiekkaerämaita. Komeat maisemat Ounastuntureille luo kontrastia laakealle maastolle.

Pohjoiseen suoluontoon voi sen sijaan tutustua Pippovuoman suopolun pitkospuureittiä pitkin tunturien itälaidalla. Retkelle mukaan kannattaa varata lintukirja ja kiikarit, sillä reitin varrella on myös lintutorni.

Kiinnostava kohde myös Lintubongareille

Lintubongareille on kolmekin varteenotettavaa lintutornia Hetan seudulla, joista toinen on Yrjö Kokko -lintutorni pienen reippaan pyörämatkan päässä, Hetan kylästä noin 10 km itään päin. Autoilijalle on kävelymatkaa parkkipaikalta tornille vain noin 200 metriä.

Luonnonsuojelija ja erityisesti joutsenen suojelija Yrjö Kokon lintutornista voi tyypillisimmillään bongata joutsenia, hanhia ja sorsia. Taivaanvuohi, leppälintu, sinirinta sekä järripeippo ovat yleinen näky, mutta alueella viihtyy myös maakotka, muuttohaukka.

Arktiselle alueelle tyypillisistä linnuista Enontekiöllä voi nähdä esimerkiksi riekon, kiirunan, pulmusen, kuukkelin, tunturipöllön, hiiripöllön, tunturihaukan, tunturikihun, tunturikiurun, piekanan, lapintiaisen, lapinkirvisen ja lapinsirrin. Yhtä lailla lintubongarin kiikarin näkymään saattaa pyrähtää lapintiira, lapinuunilintu, lapinsirkku, taviokuurna, tundraurpiainen, tylli tai jänkäsirriäinen. Tornista avautuu lintumaailman lisäksi upeat Ounas-Pallas tunturijonon maisemat.

Sotkajärven lintutornista, Sotkajärven rannalla, voi bongailla useimmin kuikan, metsähanhen, kurjen, riekon, jänkäkurpan, taivaanvuohen ja joutsenen. Myös uivelo, maakotka, merikotka sekä useat kahlaajat, sorsat, haukat ja pöllöt ovat yleisiä alueella. Onpa tornista havaittu myös useita harvinaisuuksia.

Sotkajärven lintutornille on mökeiltä matkaa noin 15 km ja lintutorniin pääsee myös pyörätuolilla.

Kolmas lintutorni löytyy Pippovuoman suopolun pitkospuureitin varrelta, tunturien itälaidalla.

Vinkit kalastukseen Hetan ympäristössä ja Enontekiöllä

Kalamiesten iloksi harreja ja taimenia ui ihan mökkien ohi virtaavassa Närpistöjoessakin, sekä alle 10 km päässä Näkkäläjoessa, Vaikkojoessa ja Periläkoskessa. Myös erityisen isot ahvenet viihtyvät sekä Ounasjärvessä että monissa muissa lähijärvissä. Ounasjärvi on 13 kilometriä pitkä ja noin kilometrin levyinen, ja sieltä voi kalamiehen koukkuun jäädä todella isoja taimeniakin.

Paras aikaa taimenen uisteluun on loppukesä ja syksy. Yläjuoksulla on hyviä nivoja ja koskia kalastukseen, ja kun kevättulva asettuu touko-kesäkuun vaihteessa, alkaa paras kala-aika jatkuen ruskaan asti.

Etäisyys ei ole ongelma seudulla, sillä kala-apajille pääsee helposti autollakin. Tarvittaessa myös soutuveneen saa lainaksi.

Pilkkimiselle aika on parhaimmillaan maaliskuulta jäiden lähtöön, toisinaan vielä toukokuun puolellakin talvesta riippuen. Keväisin alueella järjestetään myös retkiä tunturijärvelle. Saaliskala on enimmäkseen harreja, jotka käyvät pilkkiin ahnaasti, sekä taimenet ja miksei myös ahvenet. Avannolle pääset hiihtäen tai voit lainata potkukelkkaa.

Huhti-toukokuulla tunturijärvelle järjestetään myös maksullisia koko päivän pilkkiretkiä moottorikelkalla ja reellä noin 60 km päähän. Syöttiin käy siellä jopa isoja haukia, mutta useimmiten harreja. Retkiä järjestää paikallinen majoitusyritys Ounasloma.

Huomioithan, että edellä mainittuihin vesiin tarvitaan valtion kalastuksenhoitomaksu ja Hetan kalastuskunnan viehekalastuslupa. Lisätietoa, ilmaiset kartat ja kalastusvinkkejä saat paikanpäällä.

Vain alle tunnin ajomatkan päässä on lisäksi Kautokeinojoki, jonka runsaskalaisissa vesissä ja koskissa odottaa isot taimenet pyytäjäänsä. Norjan kalastusluvan voi ostaa internetistä ja ostossa opastetaan tarvittaessa.

Metsästys Enontekiöllä

Enontekiön kunnan metsästysalueet ovat Hetta-Karesuvanto (1614), Näkkälä (1615) ja Nunnanen (1616). Alueilla on vanhoja mäntymetsiä, tunturikoivikoita sekä tunturipaljakoitakin. Normaalisti riekonmetsästys alkaa Enontekiöllä syyskuun alussa jatkuen maaliskuun loppuun saakka, ja keväiseen riekkojahtiin tunturinrinteille pääsee vaikka suksilla. Samalla riekkoluvilla saa metsästää myös jänistä, vesilintuja ja pienpetoja.

Neljäs metsästysalue, Enontekiön yhteismetsä myy omistamalleen 30 000 hehtaarin alueelle pienriistalupia. Luvallista riistaa ovat riekot, vesilinnut, jänikset ja pienpedot.

Metsästysalue sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Enontekiön eteläpuolella, Ounastuntureiden itä- ja länsipuolella. Alue on jaettu kahdeksi erilliseksi palstaksi, ja molemmissa voi metsästää samalla luvalla. Molempien palstojen läpi pääsee autolla metsätietä.

Lisätietoja metsästyksestä Metsähallituksen mailla saa Tunturi-Lapin luontokeskuksesta Enontekiöltä.

Moottorikelkkailu

Moottorikelkkailusta pitävälle matkailijalle mökkivuokraus Enontekiöltä on erinomainen valinta, sillä kelkkailija pääsee Enontekiöltä ajelemaan vaikka Jäämerelle saakka. Reittejä lähtee moneen suuntaan alueen järville ja jänkille, ja niille voi päästä suoraan mökin pihasta. Maksuttomasti kelkkailemaan pääsee Enontekiöllä ja naapurikunnissa vain välille Palojärvi-Kilpisjärvi. Siellä oleville Karesuvanto-Syväjärvi ja Saarikoski-Raittijärvi -reiteille tarvitaan metsähallituksen uralupa.

Enontekilöllä vuokraa kelkkoja useampikin yritys.

Erämaa- ja moottorikelkkasafarit

Alueen matkailuyritykset järjestävät opastettuja moottorikelkkasafareita, joiden kesto ja pituudet vaihtelevat. Kelkkailijalle riittävän lämpimän vaatetuksen ja kypärän voi saada maksutta käyttöön. Safarille kannattaa varata kamera mukaan, sillä reitin varrella on mm. Ylläs-Pallas kansallispuiston pohjoisin tunturi, Pyhäkero. Pisimmillään retkiä järjestetään moottorikelkalla ja reellä erämaamökeille noin 35 km päähän ja takaisin. Pakkasraja safareille on tyypillisesti -20 astetta.

Moottorikelkkasafarille kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin, etenkin jos safarille mielii samanaikaisesti suurempi ryhmä. Ryhmämatkan järjestäjän onkin hyvä varata safari tietylle päivällä jo matkan varauksen yhteydessä. Näin toimimalla safarin sisältö voidaan myös räätälöidä kyseistä ryhmää varten.

Koiravaljakkosafarit

Koiravaljakkoajelu Enontekiön erämaamaisemissa on myös kokemisenarvoinen asia, elämyksiä hakevalle matkailijalle. Koiravaljakkosafareita voidaan järjestää niin päivä- kuin yöaikaankin, jolloin ajelu tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös revontulien tarkkailuun. Safarikausi alkaa normaalisti marraskuussa ja loppuu toukokuussa. Valjakot ovat useimmin kahdelle hengelle, jolloin toinen on reen kyydissä ja toinen ajaa. Matkan puolivälissä voi vaihtaa paikkaa, mutta pienellä lisämaksulla voi ajaa koko matka yksinkin. Safarit 6 km ja 9 km pituisia. Koiratarhaan pääsee tutustumaan opastetulla kierroksella myös vuoden lumettomina aikoina.

Liikenneyhteydet Enontekiölle

Usein Enontekiöön saapuva matkailija on liikkeellä omalla tai vuokra-autolla, sillä (käytännössä) Suomen pohjoisin rautatieasema sijaitsee Kolarissa noin 150 km etelään Enontekiöstä. Monesti junamatka Enontekiölle päättyy kuitenkin jo Rovaniemelle, josta matkaaja kuljetetaan bussilla kohti pohjoista ja Enontekiötä. Mikäli haluaa oman auton mukaan, autojunalla pääsee myös Kolariin.

Enontekiöltä löytyy myös lentoasema, jonne järjestetään reittilentoja pari kertaa viikossa - - mutta pääasiassa vain talvikaudella. Lentoasemalta on kuljetukset Hetan keskustaan, Ylikyröön ja Karesuvannon kautta Kilpisjärvelle. Kuljetus on varattava etukäteen edellisenä iltana klo 18 mennessä paikalliselta taksiautoilijalta.

Pohjoisen Suomen toiselle lentokentälle, Kittilään on matkaa Enontekiöstä 150 km. Kittilän lentoasemalla toimivat autovuokraamot ovat Avis, Europcar, Hertz, Scandiarent ja Sixt. Autoja vuokraa Enontekiöllä myös Ounasretket. Enontekiön seudun teistä huolehditaan myös talvella ja ne ovat rauhallisia ajaa, mutta omalla autolla matkaan lähtevän kannattaa varmistaa, että autossa on hyvät talvirenkaat ja moottorinlämmitin, sillä talvi voi tulla pohjoiseen jo lokakuussa.

Alueen palvelut

Hettan monipuoliset palvelut ovat mökkeilijän käytettävissä. Alueella on terveysasema, apteekki, asiamiesposti, matkahuolto, pankki, pikapankki, kirjasto, nettipiste, vähittäistavarakauppa, vaatetusliike, Alko, autokorjaamo, pesula- ja kampaamopalvelut sekä taksi.

Elintarvikekauppoja on myös Kilpisjärvellä sekä Karesuvannossa huoltoaseman yhteydessä. Ruotsin puolelle Karesuvannossa on myös useita eri myymälöitä.

Enontekiöllä Hetassa on myös jätteiden keräyspiste.

Naapurikuntien palveluita

Vaikka Lapin pitkistä välimatkoista johtuen, naapurikuntien palvelut eivät sijaitse aivan kivenheiton päässä, voi matkailija suunnitella retkiään ja matkojaan myös alueen palvelutarjontaa huomioiden

Karesuvanto: terveysasema, lääkekaappi, asiamiesposti, elintarvikemyyntipiste, huoltoasema, autokorjaamo, alkon tilauspalvelu, matkamuistomyymälä, taksi

Kilpisjärvi: lääkekaappi, asiamiesposti, matkahuolto, vähittäistavarakauppa, huoltoasema, alkon tilauspalvelu, taksi

Palojoensuu: autokorjaamo, saha, taksi

Palojärvi: polttoaineen jakelupiste, retkivaruste- ja elintarvikemyynti

Vuontisjärvi: autokorjaamo, maatila, puukko- ja rekitehdas